- بدون نظر
- کدخبر:9816
- اربعین شناسی
- بازدید:
- 265
تاریخ زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده در اربعین
اربعینی ، پایگاه جامع اطلاع رسانی پیاده روی اربعین : پیادهروی اربعین مراسم و گردهمایی مذهبی است که توسط مسلمانان شیعه و بهصورت پیادهروی از مسیرهای منتهی به کربلا بهمنظور زیارت و جمع شدن همه آنها در چهلمین روز پس از کشته شدن حسین بن علی سومین امام شیعیان در نبرد کربلا انجام میشود.این مراسم از بزرگترین اجتماعات مسالمتآمیز جهان خوانده شده و از سال ۲۰۱۴ به بزرگترین پیادهروی (پیمایش) و گردهمایی عمومی سالانه در جهان تبدیل شدهاست.
فهرست بندی مقاله اربعینی :
سرگذشت زیارت با پای پیاده
زیارت با پای پیاده، بزرگداشتی است که از گذشته بوده و اختصاص به زمان خاصی ندارد، همان گونه که نقل شده، حضرت آدم هزار بار به زیارت خانه خدا رفت، در حالی که این مسیر را به وسیله قدمهایش پیمود و این شیوه، اختصاص به دین و فرهنگ خاصی هم ندارد، همان گونه که قیصر، پادشاه روم با خدا پیمان بسته بود که هر گاه در نبرد با امپراتوری ایران پیروز شود، به شکرانه این پیروزی بزرگ، از مقر حکومت خود (قسطنطنیه)، پیاده به زیارت بیت المقدس برود و پس از پیروزی، به نذر خود عمل کرده و پای پیاده رهسپار بیت المقدس شد.
از نقلهای تاریخی این گونه به دست میآید که تشرف به بارگاه ائمه اطهار (ع) با پای پیاده، از زمان حضور ائمه رایج بوده و در نقاط مختلف سرزمین اسلامی صورت گرفته است
ولی در قرنهای گوناگون اسلامی و به مقتضای حکومتهای مختلف، مشکلات بسیاری به خود دیده و همان گونه که زیارت ائمه اطهار (ع) در زمانها و مکانهای مختلف دچار سختیهای فراوان بوده، این سنت نیز دارای فراز و نشیب بوده است .
حاکمان حکومتهای شیعی مانند حکومت آل بویه و حکومت صفویه، به این سنت حسنه اقدام کرده و سعی در تبلیغ آن بین شیعیان داشتهاند. بنا به نوشته ابن جوزی، جلال الدوله، یکی از نوادگان عضدالدوله، در سال ۴۳۱ ه. ق با فرزندان و جمعی از یاران خود برای زیارت، رهسپار نجف شده و از خندق شهر کوفه تا مشهد امیرالمؤمنین (ع) در نجف را که یک فرسنگ فاصله بود، پیاده و با پای برهنه پیمود.
در زمان حکومت صفویه نیز اهتمام بسیاری بر زیارت با پای پیاده صورت گرفته است. شاه عباس صفوی و علمای بزرگ عصر ایشان همچون مرحوم شیخ بهایی، برای رواج فرهنگ زیارت در بین مردم، در سال ۱۰۰۹ ه. ق از اصفهان عزم مشهد کرده و با پای پیاده به زیارت امام علی بن موسی الرضا (ع) رفت. نقلهای دیگر تاریخی نیز شهادت بر این مطلب میدهد .
علما و بزرگان نیز، به تأسی از ائمه اطهار (ع)، اهتمام بسیار زیادی به این سنت حسنه داشتهاند و نقل شده که زیارت کربلا با پای پیاده، تا زمان مرحوم شیخ انصاری (قده) مرسوم بوده و حتی نقل شده است که ایشان طبق نذری که داشته، با پای پیاده به زیارت امام علی بن موسی الرضا (ع) رفتهاند و مرحوم آخوند خراسانی (قده) نیز به همراه اصحابشان با پای پیاده به زیارت کربلا مشرف میشدند.
میرزا حسین نوری (قده) اهتمام بسیاری به این امر مهم داشته و هر سال در روز عید قربان به همراه جمعی از زائرین امام حسین (ع) به پیادهروی از نجف تا کربلا اقدام میکردند و این سفر، سه روز به طول میانجامید.
به گفته برخی پژوهشگران، راهپیمایی در روز اربعین از زمان امامان معصوم (ع) در بین شیعیان رایج بوده است.
سید محمدعلی قاضی طباطبایی در کتاب تحقیق درباره اول اربعین سیدالشهداء، زیارت امام حسین در روز اربعین را سنت و رفتار مداومِ شیعیان از زمان ائمه دانسته که در زمان بنیامیه و بنیعباس نیز به این حرکت پایبند بودهاند. گفته شده است پس از دوره شیخ انصاری این سنت فراموش شده بود و محدث نوری آن را احیا کرد.
نویسنده کتاب ادب الطف در گزارشی از مراسم اربعین در کربلا، اجتماع در این مراسم را به اجتماع مسلمانان در مکه تشبیه و به حضور هیئتهای عزاداری در آن اشاره کرده که برخی به ترکی، عربی، فارسی و اردو مرثیه میخواندهاند. ادب الطف در سال ۱۳۸۸ق/۱۹۶۷ م منتشر شده و نویسنده آن، جمیعت راهپیمایان اربعین را بیش از یک میلیون نفر تخمین زده است.
پی نوشت:
۱. نگاهی به تاریخچه پیادهروی اربعین، سید سجاد مرتضوی
مروری بر تاریخ مراسم پیاده روی و مشایه اربعین
بهگفته مظاهری در فرهنگ سوگ شیعی، در منابع حدیثی شیعه، برای کسی که بهصورت پیاده به زیارت حسین بن علی رود، ثوابهای بسیاری ذکر شدهاست و به استناد آن، زائران بسیاری از روزها قبل از اربعین با پای پیاده به سمت کربلا میروند.
بهگفته مظاهری، تعیین زمان دقیق آغاز پیادهروی اربعین بهسبب کمبود منابع دشوار است. در برخی منابع، از گونهای پیادهروی زیارتی در زمان حیات امامان شیعه سخن گفتهاند.
اما طبق قول مشهورتر، سابقهی این آیین حدوداً به میانهٔ قرن ۱۳ هجری برمیگردد و مرتضی انصاری، از سازندگان اصلی آن بودهاست. پس از وی برای مدتی این آیین کمرونق شد تا اینکه مجدداً به کوشش برخی از علمای شیعه از جمله محدث نوری احیا شد.
از عوامل مؤثر بر این آیین، موضع قدرتهای سیاسی عمدتاً سنی حاکم بر عراق بودهاست.
به گفته فرهنگ سوگ شیعی حزب بعث که این راهپیمایی را نمادی از قدرت سیاسی شیعیان میدانست، ابتدا کوشید با کمک تبلیغات گسترده از آن بهرهبرداری سیاسی کند، اما با ناکامی مواجه شد و در پی مقابله با این آیین برآمد و پس از آن برای مدتی پیادهروی اربعین ممنوع اعلام شد.[۴] در همان مقطع، سید محمد صادق صدر با صدور فتوایی پیادهروی به کربلا را واجب اعلام کرد.
به گفته مظاهری، با سقوط حزب بعث و از سال ۱۳۸۱ پیادهروی احیا شده و در ابعادی وسیعتر از گذشته ادامه یافت.
علاوه بر این، گفته شده که پیادهروی اربعین به یکی از قدرتمندترین نمادهای همبستگی میان شیعیان تبدیل شدهاست.
در گردهمایی اربعین غیر از مسلمان شیعه،مسلمانان سنی، مسیحی، ایزدی و پیروان دیگر آیینها نیز حضور دارند.
این سفر با پیادهرویهای طولانی از نجف یا بصره تا کربلا شاخص میشود. افرادی از قشرها، قومیتها و فرقههای مختلف در این راهپیمایی شرکت میکنند.[ از جمله کودکان نوپا در کالسکه و افراد مسن که با صندلیهای چرخدار مسیر را طی میکنند.
پیادهروی اربعین به جز عراق در چندین کشور از جمله ایران و پاکستان برگزار میشود.
مراسم پیاده روی اربعین در عصر معاصر
به گفتهی برخی پژوهشگران، راهپیمایی در روز اربعین از زمان امامان شیعه در بین شیعیان رایج بودهاست.
سید محمدعلی قاضی طباطبایی، راهپیمایی اربعین را سنت و رفتار مداومِ شیعیان از زمان ائمه دانسته که در زمان بنیامیه و بنیعباس نیز به این حرکت پایبند بودهاند.
گفته شدهاست این سنت فراموش شده را محدث نوری احیا کرد نویسندهی کتاب ادب الطف در گزارشی از مراسم اربعین در کربلا، اجتماع در این مراسم را به اجتماع مسلمانان در مکه تشبیه و به حضور هیئتهای عزاداری در آن اشاره کرده که برخی به ترکی، عربی، فارسی و اردو مرثیه میخواندهاند. ادب الطف در سال ۱۳۸۸ق/۱۹۶۷م منتشر شده و نویسنده آن، جمعیت راهپیمایان اربعین را بیش از یک میلیون نفر تخمین زدهاست.
با وارد شدن اولین نوع از اتومبیلها به منطقه، سفرهای کاروانی تعطیل شده و مسافرتها به گونه جدید شکل گرفت.
آنگاه پس از مدتی و با مطرح شدن سید محمود حسینی شاهرودی به عنوان یکی از استادان و مدرسان با نفوذ معنوی و قابل توجه حوزه نجف به علت التزام و اصرار وی در پیاده رفتن به کربلا، مجدداً مسئله پیاده رفتن به کربلا به عنوان یک سفر مقدس در بین طلاب نجف رایج شد، ضمن اینکه بعضی از ایرانیان نیز در سفر عتبات احیاناً آنان را همراهی مینمودند.
حکومت صدام حسین و ممنوعیت راهپیمایی
حزب بعث که این راهپیمایی را نمادی از قدرت سیاسی شیعیان میدانست، ابتدا کوشید با کمک تبلیغات گسترده از آن بهرهبرداری سیاسی کند؛ اما با ناکامی مواجه شد و در پی مقابله با این آیین برآمد. به گفتهی مظاهری گزارشهایی از تیراندازی زمینی و هوایی نیروهای نظامی به سوی زائران در سالهای در سالهای ۱۹۷۰ م، ۱۹۷۵ م و ۱۹۷۶ م (۱۳۵۳، ۱۳۵۸ و ۱۳۵۹) در دست است.
این حملات در سال ۱۳۶۰ به اوج خود رسید. پس از آن برای مدتی پیادهروی اربعین ممنوع اعلام شد. در همان مقطع، سید محمد صادق صدر با صدور فتوایی پیادهروی به کربلا را واجب اعلام کرد. با سقوط حزب بعث و از سال ۱۳۸۱ پیادهروی احیا شده و در ابعادی وسیع تر از گذشته ادامه یافت.[۱]
احیای گسترده مراسم اربعین
حزب بعث عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی سقوط کرد. با سقوط حزب بعث، مراسم راهپیمایی اربعین بار دیگر در عراق احیا شد.
از آن سال به بعد هر ساله جمعیت بیشتری نسبت به سال قبل در آن شرکت میکند.[۱] در آغاز این حرکت دو تا سه میلیون نفر در آن حضور داشتند؛ ولی در سالهای بعد تعداد زائران شرکتکننده در این راهپیمایی به بیش از ده میلیون نفر رسید. به گفتهی مظاهری در سالهای اخیر، تحولات سیاسی در عراق، آزادی مذهبی شیعیان، رفع محدودیت برای حضور شیعیان دیگر کشورها، افزایش امکانات از جمله بهبود سیستمهای حمل و نقل و پویشهای مردمی با استفاده از رسانههای جدید، در کنار اقدامات گسترده دولتهای ایران و عراق درجهت تسهیل سفر زائران، باعث توسعه سریع آن شدهاست.
در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ تا ۲۲ میلیون نفر زائر جمعیت گزارش شدهاست. با وجود اینکه مراسم کوم میلا هندوها از نظر جمعیت بزرگتر است، این مراسم هر ۱۲ سال یک بار برگزار میشود و بنابراین مراسم اربعین بزرگترین مراسم برگزارشده سالیانه است. برخی از اهل تسنن، مسیحیان، ایزدیها و افراد سایر ادیان نیز در این مراسم شرکت میکنند.
بازدیدها: 32
http://arbaeeni.com/?p=9816
محمد حسین تقوایی زحمت کش
پیشنهاد سردبیر :مقالات هم بخوانید!
بهترین مقالات از نگاه بازیدکنندگان
مقالات منتخب کاربران
- اطلاعات کامل حمل و نقل بین شهری کربلا - ۵,۷۹۹ بازدید
- راهنمای سفر اربعین: نرخ کرایه های عراق از مرز تا نجف چقدر است - ۴,۶۷۵ بازدید
- راهنمای سفر اربعین: چطور مسیر پیاده روی نجف کربلا را طی کنیم؟ - ۴,۳۹۱ بازدید
- اینترنت اربعین: اینترنت، وای فای و تماس رایگان در عراق - ۳,۹۲۹ بازدید
- پوشش اربعین: مشخصات لباس و شلوار مردانه مناسب پیاده روی - ۳,۶۰۶ بازدید
- اطلاعات کامل غذا های سنتی و محلی کشور عراق - ۳,۴۴۷ بازدید
- اسامی و آدرس مراکز خرید و بازار کربلا عراق - ۳,۰۰۲ بازدید
- پوشش اربعین: مشخصات لباس و شلوار زنانه مناسب پیاده روی - ۲,۸۲۳ بازدید
- پوشش اربعین: ویژگی لباس زیر مردانه مناسب پیاده روی اربعین - ۲,۳۵۲ بازدید
- اسامی و آدرس مراکز خرید و بازار کاظمین بغداد عراق - ۲,۲۹۹ بازدید
- چک لیست تجهیزات و لوازم مورد نیاز پیاده روی اربعین: ویژه بانوان و زنان - ۲,۱۳۵ بازدید
- اسامی و آدرس مراکز خرید و بازار نجف اشرف - ۱,۹۴۳ بازدید
- راهنمای کامل سوغات و هدیه نجف عراق - ۱,۸۷۱ بازدید
- راهنمای سفر اربعین : بهترین مرز زمینی برای سفر به نجف کدام است؟ - ۱,۸۴۱ بازدید
- اربعین:صندل و دمپایی یا کفش پیاده روی؟ - ۱,۸۱۵ بازدید
- تاریخ های مهم پیاده روی مسیر نجف به کربلا عراق ۱۴۰۴ - ۱,۸۰۸ بازدید
- آدرس و شماره تلفن رستوران های نجف عراق - ۱,۵۶۶ بازدید
- اطلاعات کامل خطوط ریلی بین ایران و عراق در ایام اربعین - ۱,۵۴۲ بازدید
- نقشه اربعین: لیست کامل نقشه شهرها و مراکز زیارتی عراق + دانلود فایل - ۱,۵۱۸ بازدید
- دینار عراق :واحد پول عراق - ۱,۵۰۵ بازدید
- اطلاعات کامل درباره حرم مطهر امام حسین (ع) کربلا - ۱,۴۷۳ بازدید
- راهنمای کامل سوغات و هدیه کاظمین (بغداد) عراق - ۱,۴۰۹ بازدید
- راهنمای تعرفه کرایه خودرو و سفر زمینی در ایام پیاده روی اربعین - ۱,۳۹۸ بازدید
- پوشش اربعین: ویژگی لباس زیر زنانه مناسب پیاده روی اربعین - ۱,۳۵۷ بازدید
- چک لیست تجهیزات و لوازم مورد نیاز پیاده روی اربعین ۱۴۰۳ - ۱,۲۵۹ بازدید
- آشنایی با پایانه مرز زمینی تمرچین ایران – حاجی عمران عراق - ۱,۲۴۴ بازدید
- راهنمای کامل سوغات و هدیه عراق - ۱,۱۲۴ بازدید
- راهنمای انتخاب بهترین مرز برای سفر به عراق در پیاده روی اربعین - ۱,۱۱۲ بازدید
- خدمات عتبه حسینیه مقدسه – حرم امام حسین (ع) - ۱,۱۰۱ بازدید
- اوقات شرعی کربلا عراق: وقت اذان صبح، ظهر، عصر، غروب ،عشا - ۸۶۵ بازدید